HİDROSTATİK BASINÇ TESTİ

 Hidrostatik basınç testi; kızgın yağ kazanı, buhar kazanı, kalorifer kazanı gibi kazanların, su tesisatı, buhar tesisatı, kondens tesisatı gibi boru hatlarının, hava tankı gibi gaz tanklarının, lpg tankı gibi yakıt tanklarının mukavemet seviyesinin ve kaçak durumunun tespit edilmesi için kullanılan standart bir yöntemdir.

 Hidrostatik basınç testi esnasında teste tabi tutulacak ekipman, ekipmanın özelliklerine göre testi uygulayacak uzman ekip tarafından belirlenen bir basınca kadar (genellikle) su ile basınçlandırılır. Hidrostatik test kaçak noktasının tespiti ve ekipman güvenliğinin kontrolü için yapılabilir. Sızdırmazlık testinde ekipman basınçlandırılır ardından tüm giriş çıkış vanaları kapatılarak basıncın sabit kalıp kalmadığı kontrol edilir. Eğer bir kaçak varsa basınç düşecektir. Kaçak tespitinde; ekipmanı basınçlandırmak için kullanılan suya boya katarak renklendirmek kaçak noktasının görsel olarak tespitini kolaylaştıran bir yöntemdir.

 Mukavemet testinde ise basınçlı kap; kabın türü, ulusal ya da uluslar arası standartlar, cihaz üreticisinin verileri ve ulusal yönetmelikler göz önüne alınarak belirlenen bir basınca kadar yüklenerek bu basıncın cihazda kalıcı deformasyon yaratıp yaratmadığı kontrol edilir. Bu sayede basınçlı kabın zaman içerisinde basınç mukavemetini yitirip yitirmediği ve dolayısı ile emniyetle işletilip işletilemeyeceği belirlenmiş olur.

 Sadece eskiyen basınçlı kaplar hidrostatik teste tabi tutulmaz. Aslında yeni üretilen her basınçlı kaba kullanıma sunulmadan önce hidrostatik test uygulanarak gerekli güvenlik standartlarını karşılayıp karşılamadığı kontrol edilir. Bu cihazlar daha sonra kullanım ömrü boyunca belirli periyotlarda tekrar hidrostatik teste tabi tutulurlar.

 Örneğin taşınabilir yangın söndürme tüpleri; insanların kalabalıklar halinde bulunduğu kamu binaları, alışveriş merkezleri gibi halka açık tüm binalarda bulunurlar. Ayrıca her evde yangın söndürme tüpü bulundurulması da tavsiye edilir. Bu tüpler içerisindeki materyali dışarı fışkırtabilmeleri için basınçlandırılmaktadırlar. Yani bunlar basınçlı kaplardır. Mesela kuru kimyevi tozlu (KKT) tüplerin uygun basınç aralığı 11 bar – 18,5 bardır. Gördüğünüz gibi oldukça yüksek bir basınç. Tüpün bulunduğu koşullar zaman içerisinde ister istemez tüp üzerinde bir yıpranma yaratacaktır. Bu yıpranma; tüpün patlaması dahil çeşitli riskler yaratır. Hidrostatik test tam olarak bu riski bertaraf etmek için yapılır.

 Hangi ekipmanların hangi periyotlarda ve hangi standartlara göre muayeneye ve dolayısıyla hidrostatik teste tabi tutulacağı iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğinde belirtilmiştir. Yönetmelikte belirtilen tablo aşağıdadır. Tablodaki süreler azami sürelerdir. Gerçek süreler iş yerinde yapılacak risk analizine göre iş güvenliği uzmanı tarafından belirlenecektir.

 

Ekipman Adı Muayene Periyodu (Azami Süre) Periyodik Muayene Kriterleri
Buhar Kazanı Standartlarda süre belirtilmemişse 1 yıl TS 2025 ve TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır
Kalorifer Kazanları Standartlarda süre belirtilmemişse 1 yıl TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
Taşınabilir gaz tüpleri

(Dikişli, dikişsiz)

Standartlarda süre belirtilmemişse

3Yıl

TS EN 1802, TS EN 1803, TS EN 1968, TS EN 13322, TS EN 14876, TS EN ISO 9809 ve TS EN ISO 16148 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
 Taşınabilir asetilen tüpleri  TS EN 12863 standardında belirtilen sürelerde  TS EN 12863 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
 Manifoldlu asetilen tüp demetleri Standartlarda süre belirtilmemişse 1 Yıl  TS EN 12755 ve TS EN 13720 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
 Manifoldlu tüp demetleri Standartlarda süre belirtilmemişse 1 Yıl  TS EN 13385 ve TS EN 13769 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
 Sıvılaştırılmış gaz tankları (LPG, ve benzeri) (yer üstü) (1)  10 yıl  TS 55, TS 1445, TS 1446, TS  EN 12817 ve TS EN 12819  standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak  yapılır.
 Sıvılaştırılmış gaz tankları (LPG, ve benzeri) (yer altı) (1)  10 yıl  TS  EN12817, TS EN 12819 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak  yapılır.
 Kullanımdaki LPG tüpleri Standartlarda süre belirtilmemişse 1 Yıl TS EN 1440:2008+A1:2012, TS EN 14767,

TS EN 14795, TS EN 14914 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.

 Basınçlı hava tankları(2), (3) Standartlarda süre belirtilmemişse 1 Yıl  TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
 Kriyojenik tanklar  TS EN:13458 – 3 standardında belirtilen sürelerde.  TS EN 1251-3, TS EN:13458 – 3, TS EN 13530-3 ve TS EN 14197-3, standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
 Tehlikeli sıvıların(4)  bulunduğu tank ve depolar  10 Yıl(5)  API 620,  API 650, API 653, API 2610 standartlarda belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
(1) LPG tanklarında bulunan emniyet valfleri ise 5 yılda bir kontrol ve teste tabi tutulur.

(2) Seyyar veya sabit kompresör hava tankları ile basınçlı hava ihtiva eden her türlü kap ve bunların sabit donanımı.

(3) Kademeli sıkıştırma yapan kompresörlerin her kademesinde hidrostatik basınç deneyi, basınçlı hava tankları ile bunların sabit donanımlarının, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılır.

(4)  Tehlikeli sıvılar: aşındırıcı veya sağlığa zararlı sıvılardır.

(5)  Tahribatsız muayene yöntemleri kullanılır.

(*)  Periyodik kontrol süreleri API 510 standardı esas alınarak belirlenen basınçlı ekipmanlarda; basınçlı ekipmandaki içerik (basınç ve benzeri) kayıpları ile korozyon gibi nedenlerle meydana gelen bozulmalar dikkate alınarak yapılan risk değerlendirmesi ve yönetimi çerçevesinde belirlenen periyodik kontrol süreleri, ekipmanın kalan ömrünün yarısını ve her halükarda beş yılı aşmaması gerekir.

(**) Periyodik kontrol kriteri için referans olarak tabloda belirtilen standartlar örnek olarak verilmiş olup burada belirtilmeyen ya da Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra yayımlanan konuyla ilgili standartların da dikkate alınması gerekir.

Tablo: Bir kısım basınçlı kap ve tesisatın periyodik muayene süreleri ile muayene kriterleri. Kaynak: İş ekipmanlarının kullanımına sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği

 

11137

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *