Turuncu Kalibrasyon ve Periyodik Muayene Laboratuvarı
Yangın Tesisatı Periyodik Kontrolü ve Muayenesi
YANGIN TESİSATI PERİYODİK KONTROLÜ VE MUAYENESİ
Yangın tesisatı periyodik kontrolü ve muayenesi iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği Tablo 3 de açıkça belirtildiği üzere azami yılda bir kez yapılmalıdır. Yönetmeliğin 2.3 maddesi tesisat periyodik kontrollerini içermektedir.
Aşağıda yönetmeliğin yangın tesisatı periyodik kontrolü ve muayenesi ile ilgili 3. tablonun ilgili satırı yer almaktadır.
Ekipman Adı | Kontrol Periyodu (Azami Süre) | Periyodik Kontrol Kriterleri |
---|---|---|
Yangın Tesisatı ve Hortumlar, Motopomplar, Boru Tesisatı |
Standartlarda süre belirtilmemişse 1 Yıl |
Projede belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak yapılır. Ayrıca TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. |
Yangın tesisatı periyodik kontrolü ve muayenesi; yangın tesisatı, pompaları, hortumları ve boru tesisatının periyodik kontrolünü içermektedir. Yangın tesisatı periyodik kontrolü ve muayenesi için yönetmelikte belirlenen iki kontrol arası azami (en fazla) süre ise bir yıldır. Yani periyodik kontrol aralığı bir yılı aşamaz.
Yönetmeliği yazan ekip periyodik kontrolü yapılan yangın tesisatının bir projesinin bulunduğunu varsayarak yangın tesisatı periyodik kontrol ve muayenesinin bu projeyle sahadaki uygulamanın karşılaştırılmasına yönelik yapılması gerektiğini düşünmüşler. Yani yangın tesisatına proje harici bir müdahale yapılmış mı, projedeki tasarım hala sahada geçerli mi bunun kontrolü öngörülmüş. Bu nedenle “Projede belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak yapılır.” diye bir ifade kullanılmıştır. Lakin Trakya ve İstanbul bölgesindeki saha deneyimimiz sonucu net olarak şunu söyleyebiliriz: ” İşletmelerin %98 inin yangın tesisatı projesi yok”. Ama hemen hemen her tesis projesiz de olsa bir sulu yangın söndürme tesisatı sahibi. En azından yangın dolapları için bir tesisatı var. Dolayısı ile “projede belirtilen kriterlere uygun olup olmadığının belirlenmesi” realitede pek mümkün değil.
Kontrol kriterleri altında “Ayrıca TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.” denilmiştir. Bu standartlar aşağıda listelenmiştir:
TS 9811 : Yangın söndürücüler – Orta ve yüksek genleşmeli köpük sistemleri – Bakım ve denetleme
TS EN 671-3 : Sabit yangın söndürme sistemleri – Hortum sistemleri – Bölüm 3: Yarı sert hortumlu hortum makaraları ve yassı hortumlu hortum sistemlerinin bakımı
TS EN 12416-1+A2 : Sabit yangın söndürme sistemleri – Toz sistemleri – bölüm 1: Bileşenlerin özellikleri ve deney metotları
TS EN 12416-2+A1 : Sabit yangın söndürme sistemleri – Toz sistemleri – bölüm 2: Tasarım, yapım ve bakım
TS EN 12845 : Sabit yangın söndürme sistemleri – Otomatik sprinkler sistemleri – tasarım, montaj ve bakım
Yani yangın tesisatı periyodik kontrol ve muayenesinin konusu sadece sulu sistemler değil aynı zamanda köpüklü ve tozlu sistemleri de kapsamaktadır.
YANGIN TESİSATI PERİYODİK KONTROLÜ VE MUAYENESİ ADIMLARI
Yangın tesisatı periyodik kontrolü ve muayenesi; yangın suyu havuzu, pompalar ve pompa dairesi, pompa emiş ve basma kollektörleri, boru tesisatı, tüm yangın dolapları, sprinkler (yağmurlama) sistemi ve hidrant sisteminin test ve kontrollerini içerir.
Yangın tesisatı özel bilgi ve tecrube gerektiren bir konu olduğundan sadece konunun uzmanları tarafından kontrol edilmelidir.