Kalibrasyonun Faydalı Kalabilmesi İçin Yapılması Gerekenler

Kalibrasyon sertifikası kullanıcının ölçü aletini kullanmanın güvenilir olup olmayacağı konusunda karar vermesini sağlar.  Kalibrasyon işlemi sonucunda kullanılmasının güvenli olduğuna karar verilen ölçü aletinin kullanım süresince güvenli kalabilmesi kullanım şartlarına oldukça bağımlıdır. Yani ölçüm aletinin performansının kalibrasyon geçmişi ile uyumlu olabilmesinin teminatı kullanıcının elindedir.

 

Ölçü Aletinin Bakımı

 

Bir ölçü aleti için yapılması gereken makul bakımın açıklanması amacıyla TS EN ISO 17025 standardında kullanım yöntemleri, kalibrasyon ve kontrol raporları, tamir ve servis raporları ve en önemlisi ölçü aletini sadece onaylı personel ve birimin kullanmasını sağlamaya yönelik olarak oluşturulmuş bazı kullanım kısıtlamalarını içeren bir kayıt bulunmaktadır. Bu sayede;

  1. Yapılan düzenli kontrol ve kalibrasyonlar ile birlikte ölçü aletinin sürekli stabil olduğunu,
  2. Ölçü aletinin performansını olumsuz olarak etkileyebilecek bir durumun veya kullanımın söz konusu olmadığı kontrol altında tutulur.

Ölçü aletinde yapılacak tamiratlar mevcut kalibrasyon sertifikasının geçersiz kılınmasına neden olur. Bu nedenle kaçınılmaz olmadığı sürece bu tür tamiratlara kalkışmamak en doğrusudur. Eğer ölçüm aletinde bu tür bir ayarlama / tamirat yapılacaksa en iyi yöntem bunu kalibrasyon laboratuvarı ile eş güdümlü çalışarak yapmaktır. Ölçüm aletinin kararlılık geçmişinin bozulmaması ve sertifikanızın geriye dönük olarak kullanılabilmenizi garantiye almak için kalibrasyon laboratuvarı ayarlamadan önce ve sonra ölçümler gerçekleştirecektir.

 

Kalibrasyonun Yenilenmesi

 

Aşağıdaki şartlarda ölçü aletinin yeniden kalibrasyonunun yapılması gerekir;

  1. Ölçü aletinin ilk alındığı zaman,
  2. Aletin stabil olduğunu doğrulamak için bir yıllık kullanımdan sonra,
  3. Ölçümleriniz konusunda şüpheye düştüğünüzde

 

2298

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *